bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej

Nadal mam bzika na punkcie naleśników. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, są bezglutenowe i w dodatku świetnie zastępują pieczywo czy placki tortilla. Nadziewam je dosłownie wszystkim – od powideł owocowych po hummus z warzywami. Przy smażeniu sprawiają trochę więcej problemu niż naleśniki jaglane (przepis tutaj) do czasu, aż przyzwyczaimy się do odrobinę innej konsystencji ciasta. Mimo wszystko warto je spróbować. 🙂 Czytaj dalej bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej

bezglutenowe naleśniki jaglane

Od zawsze lubiłam naleśniki. Mogę jeść je codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Zabawny jest fakt, że jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam ich sobie sama zrobić, a wszelkie próby kończyły się wielkim bałaganem w kuchni i skrobaniem przypalonego ciasta z kuchenki gazowej! Na szczęście zawsze znajdzie się dobra duszyczka, która poratuje w takich sytuacjach i dziś dzięki temu potrafię zmajstrować sobie takiego naleśnika sama, który w dodatku jest bezglutenowy, super elastyczny i cienki – a chyba to w naleśnikach jest najważniejsze. 🙂 Czytaj dalej bezglutenowe naleśniki jaglane

vege pasztet

Od czasu kiedy zobaczyłam z jakich składników przygotowuje się pasztet, który możemy kupić w sklepie, mam na samą myśl mdłości. Kochani! Poniższy przepis, nieco skrojony przeze mnie, pochodzi z fenomenalnej książki Eryka Wałkowicza. Vege pasztet wychodzi zwarty i przepyszny. A to, że nie ma tam ani grama mięsa, wcale nie znaczy, że jest niejadalny! 😉 Spokojnie wystarczy dla całej rodziny i mięsożerców. Polecam! Czytaj dalej vege pasztet