bezglutenowe naleśniki – jaglano-gryczane

Naleśniki i placki mogłabym jeść codziennie i nie znudziłyby mi się ze względu na ich możliwości. Bo wszyscy wiemy, że smak możemy dostosować do własnych upodobań, zmieniając jedynie nadzienie od słodkich kremów i musów, do wytrawnych, które dadzą nam pyszne naleśniki obiadowe. Dzisiejszy przepis, to ich bardzo syta wersja ze względu na główny składnik – mąkę jaglaną i gryczaną. Smakowo super, jednak musimy być delikatni, bo mimo iż ciasto jest dość elastyczne, może nam się rwać.

Składniki:

– 1 szklanka mąki gryczanej

– 1 szklanka mąki jaglanej

– 2 jaja

– 2 kopiaste łyżki siemienia lnianego

– 1 szklanka mleka roślinnego

– 1 szklanka wody

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego

+ woda jeśli ciasto jest zbyt gęste

Przygotowanie:

1. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę.

2. Odstawiamy na około 5 minut, by mąka i siemię wchłonęło część wody i napęczniało.

3. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę wody.

4. Zamieszaj ciasto przed każdym smażeniem, gdyż mąki bezglutenowe zachowują się odrobinę inaczej niż pszenna.

5. Po usmażeniu, dajcie im chwilę na odparowanie, wtedy staną się bardziej elastyczne.

Smacznego!