vege pasztet

Od czasu kiedy zobaczyłam z jakich składników przygotowuje się pasztet, który możemy kupić w sklepie, mam na samą myśl mdłości. Kochani! Poniższy przepis, nieco skrojony przeze mnie, pochodzi z fenomenalnej książki Eryka Wałkowicza. Vege pasztet wychodzi zwarty i przepyszny. A to, że nie ma tam ani grama mięsa, wcale nie znaczy, że jest niejadalny! 😉 Spokojnie wystarczy dla całej rodziny i mięsożerców. Polecam!

Składniki (keksówka o długości 20 cm):

– 4 szklanki startej włoszczyzny (może być mrożona)

– 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

– 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

– 1 szklanka ziaren słonecznika

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 1/2 łyżeczki mielonego kminu

– 1/2 łyżeczki papryki ostrej

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka oregano

– sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W dużym garnku podsmaż cebulę z czosnkiem.

2. Dodaj włoszczyznę i duś do zmięknięcia warzyw.

3. Ugotuj kaszę jaglaną w 1 i 1/2 szklanki wody.

4. W dużym garnku zmiksuj ciecierzycę, sos sojowy, kaszę jaglaną i słonecznik na dość jednolitą masę.

5. Gotową masę dobrze dopraw i wymieszaj.

6. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie!) i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

7. Po upieczeniu pozostaw pasztet w formie na całą noc.

Temperatura pieczenia – 180 ºC

Czas pieczenia – 50 minut

Smacznego!