vege paluszki rybne

Mam dla Was świetny, obiadowy przepis – paluszki z selera. Pachną jak rybka, smakują jak rybka, wyglądają jak rybka i co najważniejsze – nie mają ości! ♥ Spróbuj, przekonaj się i sprawdź reakcje najbliższych!

Składniki (dla 4 osób):

– główka selera

– 4 arkusze glonów nori

– 1 jajko

– odrobina wody lub mleka sojowego

– bułka tarta lub płatki owsiane

– pieprz, sól

– olej rzepakowy

Przygotowanie:

1. Obieramy seler i kroimy w grube plastry.

2. W osolonej wodzie gotujemy plastry selera, aż będą miękkie.

3. Ugotowany seler odcedzamy.

4. W jednej misce mieszamy jajko, wodę lub mleko, odrobinę soli i pieprz, a w drugiej bułkę tartą z solą i pieprzem.

5. Plastry kroimy na paluszki.

6. Każdy paluszek zawijamy w nori, obtaczamy najpierw w jajku, a później w bułce tartej.

8. Smażymy.

Najsmaczniejsze są od razu po usmażeniu. A jeśli, ktoś nie używa jajek, to po prostu możemy zamoczyć je w mleku roślinnym i bułce tartej. 🙂

Smacznego!