bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej

Nadal mam bzika na punkcie naleśników. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, są bezglutenowe i w dodatku świetnie zastępują pieczywo czy placki tortilla. Nadziewam je dosłownie wszystkim – od powideł owocowych po hummus z warzywami. Przy smażeniu sprawiają trochę więcej problemu niż naleśniki jaglane (przepis tutaj) do czasu, aż przyzwyczaimy się do odrobinę innej konsystencji ciasta. Mimo wszystko warto je spróbować. 🙂

Składniki (około 12 naleśników):

– 1 szkl mąki gryczanej

– 2 szkl wody/mleka roślinnego

– 2 jajka

– 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę.

2. Smażymy na suchej patelni do czasu, aż ciasto przy brzegach zacznie odstawać.

Smacznego!